טיפוח ילדים מחוננים עשוי להיות משימה מאתגרת עבור הורים
כל הורה רוצה להאמין שילדו מיוחד, אך לעיתים ישנם סימנים המעידים כי הילד באמת ניחן בכישרון יוצא דופן כבר מהגיל הרך. מחוננות בגיל הינקות יכולה לבוא לידי ביטוי בדרכים שונות ולעיתים קשה להבחין בה בגיל מוקדם כל כך. עם זאת, ישנם מאפיינים ברורים שיכולים לסייע להורים לזהות אם תינוקם הוא מחונן ולכוון אותו להתפתחות מיטבית.
בעזרת פסיכולוגים מומחים מטעם מכון דרור לילדים מחוננים, אנו נסייע לכם באמצעות מספר המלצות במשימה המהנה אך המורכבת של גידול תינוקות מחוננים, נלמד כיצד לזהותם, נבחן איך לטפח את כישוריהם ונבדוק מהן המסגרות הטובות ביותר עבורם וכיצד ניתן להעשיר את הידע שלהם גם בבית.
מהי מחוננות והאם היא מולדת או נרכשת?
מחוננות מוגדרת כלמידה וחשיבה ברמות גבוהות בהרבה מהממוצע, והיא באה לידי ביטוי בתחומים שונים כגון אינטלקטואליות, יצירתיות, פתרון בעיות ויכולת רגשית מפותחת. מחוננות אינה בהכרח מתבטאת בהצטיינות בלימודים, אלא יכולה להופיע בדרכים מגוונות כמו תפיסה מהירה של מידע חדש, הבנה עמוקה של מושגים מופשטים, ואפילו רגישות רגשית גבוהה.
מחקרים מצביעים על כך שמחוננות היא שילוב של גורמים גנטיים וסביבתיים, כלומר יש לה בסיס מולד, אך סביבת התינוק, הגירויים שהוא מקבל והתמיכה מהוריו וממסגרות החינוך הם קריטיים להתפתחותו של הילד המחונן.
איך לזהות ילד מחונן בעודו תינוק?
תינוקות מחוננים מפגינים יכולות קוגניטיביות או רגשיות גבוהות מהממוצע לגילם, ולעיתים קרובות הם מגלים עניין מוגבר בעולם הסובב אותם, יפגינו זיכרון יוצא דופן, או יבצעו משימות מורכבות באופן עצמאי. לדוגמא: יהיו מסוגלים לזהות מילים או מספרים זמן רב לפני בני גילם, יהיו מסוגלים לפתור באופן מרשים, כמו למשל להבין כיצד לפתור פאזל עם חתיכות רבות או איך להגיע למגירה שיש בה עוגיות.
ההבנה כי ילדיכם מחונן תאפשר לכם כהורים לתמוך בהתפתחותו כתינוק, ולספק לו את הסביבה האופטימלית למימוש הפוטנציאל האדיר הטמון בו. עם זאת, שימו לב כי מחוננות מגיעה פעמים רבות כ’עסקת חבילה’ גם עם תופעות כגון ADHD, קשיים בוויסות רגשי, ואפילו אוטיזם בתפקוד גבוה. כאשר מאבחנים ילד מחונן, יש להתייחס לכלל המאפיינים שלו ולהציע טיפול במידת הצורך.
מאפיינים נפוצים של מחוננות בקרב תינוקות וילדים בגיל הרך
תינוקות, פעוטות וילדים מחוננים בגיל הרך מראים לעיתים קרובות יכולות מרשימות שלא אופייניות לבני גילם. היכולות שלהם הן מעבר לילדים חכמים ‘רגילים’, ומתאפיינים בפער גדול של כשנתיים ואף יותר מכך משאר בני גילם. בין המאפיינים הבולטים ניתן למצוא:
- יכולת מילולית גבוהה – תינוק מחונן יתחיל לדבר מוקדם יחסית, תינוקות מחוננים הינם בדרך כלל בעלי אוצר מילים עשיר, ולעיתים יכולים להרכיב משפטים מורכבים כבר בגיל צעיר מאוד. לא פעם ניתן לראות ילדים רכים, ואף תינוקות, מנהלים שיחות קוהרנטיות לחלוטין עם מבוגרים. אחרים מציגים יכולות מדהימות במוסיקה, מתמטיקה, קריאה, ציור ועוד.
- יכולת למידה מהירה – תינוקות, פעוטות וילדים מחוננים סופגים מידע בקצב מהיר ומפגינים יכולת הבנה של רעיונות מורכבים בגיל צעיר מאוד. לעיתים, נראה כאילו הם ‘ממהרים’ להתבגר ורוצים לדעת הכל. עם זאת, יש להזכיר להם להתקדם על פי סולם התקדמות אישי בלי לרוץ מהר מדי ולדלג על שלבים בדרך. בנוסף, יש לספק להם די תחומי עניין מגוונים כדי למנוע שיעמום, מאחר והם נוטים למצות מהר.
- זיכרון יוצא דופן – הם יכולים לזכור פרטים קטנים ומשמעותיים על חוויות שחוו, ולעיתים מפגינים יכולת זיכרון ויזואלי או שמיעתי מפותחת. נאמר על מוצרט שיכול היה לנגן קונצרט שלם משמיעתו פעם אחת. אזהרה: ילדים מחוננים לא ישכחו לכם כלום, אז כדאי שתשימו לב אם אתם מבטיחים משהו שלא תוכלו לקיים.
- סקרנות מתמדת – הם מרבים לשאול שאלות ולגלות עניין עמוק בנושאים רבים, דבר המעיד על יכולת חשיבה גבוהה. למרבה המזל כיום אנו חיים בעידן שבו המידע זורם מסביבנו בכל מקום דרך האינטרנט, נצלו זאת והרשו לעצמכם להיסחף לתחומים מגוונים של מדע, אמנות, חלל, ועוד. קחו ילדים מחוננים למוזיאונים שונים, לספריות, למרכזי למידה לילדים, העשירו את עולמם בספרים, סדרות טלויזיה חינוכיות, משחקי חשיבה ועוד על מנת לספק גירוי מתמיד למוחם הצמא למידע.
החשיבות של עידוד תינוקות ופעוטות מחוננים לפתח את יכולותיהם
ללא תמיכה מתאימה, תינוקות ופעוטות מחוננים בגיל הרך עלולים להשתעמם, לאבד עניין בלמידה ואף לחוות קשיים רגשיים בשל תחושת חוסר התאמה לסביבה. עידוד ההתפתחות של מחוננים הוא קריטי על מנת לאפשר להם למצות את הפוטנציאל שלהם ולהרגיש מובנים ומוערכים. חשיפה לגירויים מתאימים, חשיפה לאתגרים אינטלקטואליים וליווי רגשי נכון יכולים לעזור לילד מחונן להתפתח בצורה בריאה ומאוזנת.
כיום אנו יודעים כי ילדים רכים אשר לא התאפשרה להם למידה וחופש פעולה, הפכו להיות מבוגרים מתוסכלים ואומללים שאינם מוצאים את דרכם בחיים למרות היכולות האדירות שלהם. זכרו כי מחוננים רבים זקוקים לתמיכה רגשית גדולה יותר מאשר לילדים אחרים בשל השוני שהם חשים משאר בני גילם.
ילדים מחוננים רבים חשים שהם אינם מתחברים לבני גילם ומחפשים את קרבת הילדים המבוגרים יותר שלא תמיד ידעו כיצד להגיב להם נכון. לכן חשוב גם לאפשר להם להיפגש עם ילדים מחוננים אחרים בני גילם באמצעות חוגים למחוננים או אפילו באמצעות קבוצות הורים. הם עשויים לחוש הרבה יותר בנוח עם ילדים כמוהם שמבינים אותם.
אבחון מחוננים בגיל הרך נערך על ידי פסיכולוג חינוכי
אבחון מחוננים בגיל הרך מתבצע בדרך כלל על ידי פסיכולוגים חינוכיים המתמחים בתחום או על ידי מומחים בהתפתחות הילד. האבחון כולל מבחני אינטליגנציה, תצפיות, שאלונים להורים ובדיקות שונות המותאמות לגיל הילד. לעיתים קשה לקבוע בגיל הרך אם תינוק מחונן, ולכן האבחון בדרך כלל מתבצע בגילאי 3-5 בצורה יותר מבוססת.
בישראל, מדי שנה בכיתה ב’ וגם בכיתה ד’ נערכים מבחני מחוננים לכלל הילדים במערכת החינוך. הילדים אשר עוברים את השלב הראשון של המבחן יזומנו לעבור את השלב השני, ואם יעברו אותו – הם יקבלו סל עבור ילד מחונן שכולל בדרך כלל (ייתכנו שינויים מעיר לעיר ומיישוב וליישוב) את האפשרות ללמוד בבית ספר למחוננים או בכיתת מחוננים המשולבת בתוך בית ספר רגיל. במידה והילד לא ירצה לעזוב את הסביבה הלימודית אליה הורגל, הוא יוכל להשתתף אחת לשבוע באחד ממרכזי הלמידה הסמוכים לביתו לקבלת העשרה.
בנוסף, במגזר הפרטי קיימים אינספור חוגים למחוננים, מסלולי מדען צעיר, מסלולים להעשרה במתמטיקה ומדעים מדוייקים, חשיפה למקצועות כגון רפואה, וטרינריה, אמנות, מוסיקה ועוד, הכל מונגש לילדים ברמות קושי משתנות. חשוב לבדוק ולהכיר את האפשרויות השונות בהתאם למקום המגורים שלכם כדי לוודא שהילד המחונן שלכם מקבל די העשרה, ולא לשכוח גם את האפשרות ללמידה באמצעות אתרים המיועדים למחוננים, ירחונים וכתבי עת, חוברות עבודה לפיתוח מיומנויות ועוד.
איתור ילדים מחוננים כשהם תינוקות יסייע להם לממש את הפוטנציאל שלהם
זיהוי ואבחון של מחוננות בגיל הרך עשוי להיות לפעמים מאתגר בשל המורכבות הרבה וגם בגלל שלפעמים המאפיינים הבולטים ביותר יופיעו רק בגיל מאוחר יותר, אך הבנה של הסימנים המוקדמים ויצירת סביבה מטפחת כבר מן ההתחלה יכולים לעשות את כל ההבדל עבור התינוק המחונן, ולאפשר לכם לגדל ילד מצליח ובטוח בעצמו, ולמנוע ממנו לשאול את עצמו שאלות קשות כמו לדוגמא מדוע הוא כל כך שונה מן האחרים.
זכרו כי במקרים רבים ילדים מחוננים נוטים לקשיים רגשיים ולתחושת שוני משאר בני גילם, ולפעמים המחוננות תתלווה גם לתופעות אחרות כגון ADHD, ספקטרום אוטיסטי, ועוד. הורים לילדים מחוננים צריכים לספק לילדיהם את הכלים והאתגרים המתאימים כדי למצות את הפוטנציאל שלהם ולוודא שהם גדלים בסביבה תומכת ומעשירה, ושכל הצרכים שלהם מקבלים מענה מתאים.
השקעה נכונה בשנים הראשונות של הילד המחונן תסייע לו להתפתח ולהגיע להישגים גבוהים בעתיד, כאשר הוא יגדל ויהפוך להיות מבוגר המממש באופן מלא את הפוטנציאל שלו.