אל תשכחי גם את עצמך: תוספי תזונה כאפשרות לתמיכה אחרי הלידה

תוספי תזונה כאפשרות לתמיכה אחרי הלידה

החודשים הראשונים אחרי הלידה מרגישים לעיתים כמו התחלה חדשה, אבל בלי מפה ברורה. הרגשות בעוצמה גבוהה, הלילות מקוטעים והגוף שמתאושש לאט לאט – ובתוך כל זה אמא אחת שצריכה לתחזק לא רק יצור זעיר ומתוק, אלא גם את עצמה.

גם אם הלידה עברה כמתוכנן וכבר תוך שלושה ימים את בבית, החזרה לאיזון איננה תמיד מיידית. כחלק מההתמודדות עם התקופה המורכבת הזו, יותר ויותר נשים מנסות להבין כיצד תזונה ותוספים עשויים לתמוך בהן – בגוף, ברגש ובהנקה. 

מתי הגוף באמת נרגע?

ההיריון אולי הסתיים, אבל מבחינת הגוף – העבודה רק החלה. הלידה עצמה מצריכה שיקום כתוצאה מאיבוד דם ואנרגיה, רמות הורמונים שצונחות במהירות, ולפעמים גם חתכים, תפרים או דלקות שדורשות זמן לריפוי. 

אומנם תוספי תזונה אינם תרופת קסם, אבל יש נשים שמעידות על הקלה מסוימת כאשר משלבים תוספים שתומכים בגוף כמו ברזל, מגנזיום או ויטמין C – בהתאם לצורך האישי.

כשיש עייפות, חוסר ריכוז ושינויים במצב הרוח

החודשים הראשונים לאחר הלידה מאופיינים אצל נשים רבות בתחושות כמו ערפל מוחי, עייפות שקשה להיפטר ממנה ותחושת ירידה במצב הרוח. לעיתים אלו נובעים ממחסור תזונתי מצטבר – במיוחד אם לא הייתה הקפדה על התזונה בהיריון, או נטילה לא סדירה של תוספים גם בתקופת ההיריון.

ויטמינים מקבוצת B, ובפרט B12, עשויים להשפיע על מאזן האנרגיה, בתפקוד מערכת העצבים ובהתמודדות עם עומס רגשי. גם ויטמין D, במיוחד בעונות קרות או אצל נשים שאינן נחשפות לשמש, יכול לתרום לתחושת רעננות כללית.

תוספים שגם משפרים את חלב האם

בהנקה יש לגוף משימה כפולה: גם לדאוג לעצמו וגם לספק רכיבים תזונתיים לתינוק. יש נשים שבוחרות להיעזר בתוספים שנחשבים רלוונטיים לאיכות חלב האם – כמו ויטמין D, ויטמין B12, תוסף אומגה 3 ולעיתים גם שילוב בין כמה תוספים ייעודיים לתקופת ההנקה, שעוזרים לתמוך בתחושת האיזון הרגשי של האם, וגם להשפיע על הרכב חומצות השומן בחלב. 

חשוב להדגיש שלפני כל נטילת תוסף יש לקבל ייעוץ מקצועי בהתאם לצורך האישי.

לא רק הגוף זקוק לתמיכה

הלידה משנה את הגוף, אך לא פחות מכך – את הנפש. יש נשים שמרגישות "חזרה לעצמן" כבר בשבועות הראשונים, ויש כאלו שזקוקות ליותר זמן. 

תוספי תזונה לא יכולים להחליף שינה, עזרה בבית או אוזן קשבת – אבל הם כן יכולים להשתלב בתוך מעטפת של תשומת לב עצמית. כשמשלבים אותם כחלק מתמונה רחבה של אכילה נכונה, פעילות גופנית עדינה ותמיכה רגשית – הם עשויים להקל על המעבר מההיריון לאימהות.

מתי כן, ומתי אולי לא?

לא כל אישה צריכה תוספים לאחר הלידה – ויש מי שיכולות להסתפק בתזונה מגוונת ומאוזנת בלבד. אבל בתקופות של עייפות מוגברת, ירידה בערכי ספירת הדם או תפריט דל מסיבות שונות (למשל טבעונות או קושי לאכול בצורה סדירה) – תוספים מסוימים יכולים להוות פתרון נעים ונוח. 

חשוב לזכור שאין תוסף אחד שמתאים לכולן, ולפני כל התחלה של תוסף מסוים מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע, כמו רופא או תזונאי קליני שמכיר את מצבה הבריאותי האישי של האם.

לסיכום, בין הבקבוקים להחתלות ובין לילות לבנים לשעות הנקה – קל לשכוח את עצמך. אבל הגוף שלך זוכר הכול: את הלידה, את הדם שאיבדת, את האנרגיה שהשקעת וגם את ההבנה שאת ראויה לכל טיפת חיזוק.

אין זה משנה אם את בוחרת לשלב תוסף תזונה או לא, עצם ההתעכבות על השאלה הזו היא כבר צעד חשוב כי כשאת דואגת לעצמך – יש לך יותר כוחות גם בשביל אחרים.

דרג את הפוסט הזה post